Quantcast
Channel: onderzoek – Persbericht.nu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 158

Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier

Next: Een derde van de werknemers ligt wakker van eindejaarsgesprek 35 procent wil meer aandacht voor ontwikkelmogelijkheden Waddinxveen, 28 november 2017 – 34 procent van de Nederlandse werknemers vindt het beoordelings- of functioneringsgesprek een stressvolle aangelegenheid. In 28 procent van de gevallen nemen zwaktes en verbeterpunten namelijk de overhand. Slechts 16 procent van de werknemers zegt dat de focus op talenten en kwaliteiten ligt. Werkend Nederland wil dat de beoordeling positiever ingericht wordt. Zo wenst 35 procent meer aandacht voor ontwikkelmogelijkheden. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.000 werknemers uitgevoerd door Protime, specialist in workforce management oplossingen. Continu proces De frequentie waarmee werknemers beoordeeld worden is laag. Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers (22%) krijgt zelfs helemaal geen functioneringsgesprek met hun manager. 47 procent krijgt maar eens per jaar een evaluatie. De kwaliteit van dit gesprek laat echter vaak te wensen over. Slechts een klein deel van de organisaties (8%) heeft het functioneren ingericht als continu proces, terwijl werknemers dit juist wel willen. Bijna een derde (30%) wil dat de beoordeling een continu proces wordt. Geheugen opfrissen Wanneer het functioneringsgesprek maar eens per jaar plaatsvindt, blijkt het lastig om de prestaties van het gehele jaar te evalueren. Bijna één op de vijf werknemers (19%) zegt dat voornamelijk de prestaties van het laatste half jaar centraal staan in het gesprek. 16 procent stelt zelfs dat het zwaartepunt alleen op het laatste kwartaal ligt. De prestaties van het begin van het jaar krijgen volgens hun dus weinig aandacht. In 64 procent van de gevallen lukt het wel om het hele jaar in ogenschouw te nemen. Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: “Het baart me zorgen dat bijna een kwart van de werknemers geen beoordeling krijgt. En diegenen die wel een gesprek aangaan, krijgen vooral negatieve feedback voor hun kiezen. Daar krijgt iedereen stress van. Deze resultaten vragen om nieuwe vormen van beoordelen en coaching. Wanneer manager en werknemer vaker om tafel gaan, verhoog je de kwaliteit van het gesprek, wordt er niets vergeten en kan er meer sturing en coaching komen op ontwikkeling. Dat zou zowel de werknemers als het bedrijf goed doen.” Het onderzoekrapport ‘Kwaliteit op de Werkvloer’ is te downloaden op de website van Protime.
$
0
0

Passwordgenerators en –managers blijven onbekend terrein

Ede, 22 november 2017 – Over enkele dagen is het Verander-Je-Wachtwoord-Dag en nu blijkt dat er nog altijd niet verantwoord wordt omgegaan met wachtwoorden. Zo bewaart meer dan de helft van de Nederlanders het wachtwoord op een onveilige manier. Maar liefst 38 procent schrijft wachtwoorden op papier en 18 procent e-mailt deze naar zichzelf om ze niet te vergeten. Tevens blijkt dat er nog maar weinig tools worden ingezet om wachtwoorden te genereren of op te slaan. Slechts 14 procent maakt gebruik van een passwordgenerator en 15 procent weet zelfs niet wat het is. Voor de passwordmanager geldt dat 17 procent deze gebruikt en 18 procent weet niet wat het is. Het gebruik onder jongeren ligt voor beide tools iets hoger, namelijk op 21 en 25 procent. Dit blijkt uit onderzoek van BIT, specialist in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing, onder 1.012 Nederlanders met een kantoorbaan. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’.

Veranderen van wachtwoorden
Hoewel de meerderheid (64%) vindt dat zij het wachtwoord regelmatig veranderen, blijkt dat slechts de helft het wachtwoord één keer per kwartaal verandert, 19 procent doet dit één keer per jaar en 9 procent verandert het wachtwoord nooit. Tevens maakt 46 procent variaties op één wachtwoord voor alle online accounts. Daarnaast geeft meer dan de helft van de Nederlanders (53%) aan het gebruikelijke wachtwoord voor meer dan drie logins te gebruiken. Voor jongeren (18 t/m 34 jaar) ligt dit percentage zelfs nog hoger op maar liefst 64 procent.

Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT: “Een wachtwoordbeleid binnen organisaties moet werkbaar zijn om te voorkomen dat mensen de regels aan hun laars lappen. Op het moment dat werknemers de wachtwoorden elke maand moeten veranderen, minimaal 25 karakters moeten gebruiken en uniek moeten blijven, dan is de kans groot dat er overal post-its geplakt gaan worden. Als maatregelen behapbaar blijven, is het risico dat mensen bedrijfswachtwoorden ook voor privé-accounts, of andersom, gebruiken kleiner. Daarnaast kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat men gebruik moet maken van passwordmanagers en -generators. Unieke wachtwoorden zijn begrijpelijkerwijs niet allemaal te onthouden, zeker niet op het moment dat er allerlei voorwaarden aan verbonden zijn. Om de veiligheid op de werkvloer te verhogen, is het verstandig om medewerkers proactief te informeren en adviseren over de beschikbare wachtwoord-tools.”

Meer weten over de onderzoeksresultaten? Download het rapport ‘Internet eigenwijs 2017’ hier: https://www.bit.nl/bewaren-wachtwoord

—-
Over BIT
BIT beheert een drietal datacenters in Ede en is gespecialiseerd in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet. BIT levert aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur. Betrouwbaarheid is het uitgangspunt van de dienstverlening, zodat klanten zich zorgeloos met hun kernactiviteiten bezig kunnen houden. BIT onderscheidt zich door een hoog kennisniveau, jarenlange ervaring en een pragmatische aanpak. BIT is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd. Meer informatie over BIT is te vinden op https://www.bit.nl of volg BIT via twitter.com/bitnl.

Meer informatie:
Marcommit
Debbie van Oostrum
035-582 27 30
bit@marcommit.nl

Het bericht Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier verscheen eerst op Persbericht.nu.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 158